Burun Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi
Burnumuzun içerisinde dış ortamdaki mikrop ve partiküllerin tutulmasını kolaylaştıran ve burun mukozasının nemli olarak kalmasını sağlayan mukusun üretimi olmaktadır. Mukus üretimini ve mukozanın nemini etkileyebilen birçok faktöre bağlı olarak burunda kuruluk hissi ortaya çıkabilmektedir.
Burun İçerisinde Kuruluk Hissine Neden Olabilen Faktörler:
- Rinitler, virüs ya da bakteri kaynaklı burun mukozası enfeksiyonu
- Burun içerisine
kullanılan dekonjestan etkili spreylerin uzun süreli kullanımı (bu
spreylerin 5 günden fazla kullanılması önerilmemektedir)
- Antihistaminik gibi allerji ilaçlarının kullanımı
- Menapoz döneminde burun içerisinde kollajen üretimindeki azalmaya bağlı olarak tüm vücuttaki mukozal yüzeylerde kuruma ortaya çıkabilmektedir.
- Burunda kuruluk hissi ve burun kanaması hipertansiyonun habercisi olabilmektedir.
Burun içerisinde Kuruluk Hissi Olması Durumunda İlgili Alınması Gereken Önlemler ve Burun Kuruluğu Tedavisi:
- Ağızdan sıvı alımının arttırılması. Günde en az 7-9 bardak su ya da meyve suyu içilmesi (özellikle su içeriği yüksek meyve ve sebzelerin yenmesi mukozaların nemlenmesi için önemli).
- Antihistaminik ilaçların ve burun kuruluğuna neden olabilen diğer ilaçların- doktora danışılarak- kesilmesi
- Burun içerisinin tuzlu sularla yıkanması (bunun için üç seçeneğiniz mevcut: okyanus suları içeren spreylerin kullanılması, sinüs rinse kullanılması ya da 1 su bardağı kaynatılıp soğutulmuş suya 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karbonat atılarak hazırlanan suyun kulanılması).
- Soğuk buhar makinelerinin ev ve işyerlerinde çalıştırılması (ilgili farklı bir yazı → Soğuk Buhar Makineleri İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- Fazla miktarda alkol, kahve ve tuz kullanımı mukozaların kurumasına neden olabileceğinden bunların kullanımının azaltılması faydalı olacaktır
Dr.Murat ENÖZ
www.muratenoz.com